Feature-15

Mat & dryck

Japan är känt för sitt fantastiska kök med stort fokus på högkvalitativa råvaror.

Japansk matlagning skiljer sig till stor del från den västerländska men har också många likheter med det Skandinaviska köket. Eftersom Japan är ett örike har kustbefolkningen alltid haft tillgång till färsk fisk. Fisk och grönsaker har varit huvudråvarorna i det japanska köket men på senare tid har även köttet blivit en naturlig del i matlagningen.

Ofta jobbar man utifrån vad säsongen har att erbjuda och färskheten hos råvarorna är alltid hög.

Historisk sett så har basråvaran i det japanska köket varit ris, förr i tiden fick man till och med betalt i ris. Detta är fortfarande en stor del i den vardagliga måltiden.

Till skillnad från övriga Asien är det japanska köket inte speciellt kryddstarkt. Förekommande smaker är istället sötma, sälta, syra och umami. Japanernas sätt att ta hand om råvaror och tillreda kött & fisk har gjort dem berömda världen över. Många kockar åker till Japan för att söka inspiration till sina egna restauranger.

Intresset för den japanska mat & dryckeskulturen är idag stor och många kokböcker och magasin skriver om det.

För att visa vårt Japan gör Akebono gourmetresor med privatpersoner och branchfolk. En mat & dryckresa som sällan lämnar någon oberörd. Kontakta oss om du vill följa med!