Smakguide
Reaktioner mellan vin och mat
SYRA I MATRÄTTEN
Balanserar eller tonar ner upplevelsen av syra i vinet. Förhöjer därigenom upplevelsen av vinets fruktighet och sötma. Kan till viss del runda av vinets strävhet.
SÖTMA I MATRÄTTEN
Balanserar eller tonar ner upplevelsen av sötma och fruktighet i vinet. Förstärker därmed upplevelsen av syrlighet, bitterhet och strävhet i vinet.
SÄLTA I MATEN
Mildrar upplevelsen av syrlighet och i viss mån även strävheten i vinet. Förhöjer därigenom upplevelsen av vinets fruktighet och sötma.
BESKA I MATEN
Förstärker
upplevelsen av beska (exempelvis från ekfat) och strävhet i vinet (den
negativa effekten från beskan genom smaksättning med kombinationen salt
och syra).
UMAMI I MATRÄTTEN
Kan tona ner upplevelsen av vinets fruktighet och fyllighet något. Kan lyfta fram en tråkig metallisk biton i vinet. Kan förstärka bitterhet och ekfatskaraktär i vinet och lyfter ofta fram vinets strävhet. Den negativa effekten från beskan mildra genom smaksättning med kombinationen salt och syra.
STRÄVHET I VINET
Förstärks av beska och söta smaker i vinet. Förstärks av mötet med icke smaksatta umamirika råvaror. Förstärks av kryddhettan i maträtten. Mildras av kombinationen salt och syra, liksom feta konsistenser i maträtten.
KRYDDHETTA I MATEN
Förstärks av beska smaker och strävhet i vinet. Mildras genom smaksättning med syra samt feta konsistenser och protein i maträtten.
FETA OCH KRÄMIGA KONSISTENSER I MATRÄTTEN
Bäddar
in och mildrar därigenom upplevelsen av strävhet och beska smaker i
vinet. Gifter sig fint med fruktighet, sötma och syra i vinet.