Smakguide

Reaktioner mellan vin och mat

SYRA I MATRÄTTEN

Balanserar eller tonar ner upplevelsen av syra i vinet. Förhöjer därigenom upplevelsen av vinets fruktighet och sötma. Kan till viss del runda av vinets strävhet.

SÖTMA I MATRÄTTEN

Balanserar eller tonar ner upplevelsen av sötma och fruktighet i vinet. Förstärker därmed upplevelsen av syrlighet, bitterhet och strävhet i vinet.

SÄLTA I MATEN

Mildrar upplevelsen av syrlighet och i viss mån även strävheten i vinet. Förhöjer därigenom upplevelsen av vinets fruktighet och sötma.

BESKA I MATEN

Förstärker upplevelsen av beska (exempelvis från ekfat) och strävhet i vinet (den negativa effekten från beskan genom smaksättning med kombinationen salt och syra).

UMAMI I MATRÄTTEN

Kan tona ner upplevelsen av vinets fruktighet och fyllighet något. Kan lyfta fram en tråkig metallisk biton i vinet. Kan förstärka bitterhet och ekfatskaraktär i vinet och lyfter ofta fram vinets strävhet. Den negativa effekten från beskan mildra genom smaksättning med kombinationen salt och syra.

STRÄVHET I VINET

Förstärks av beska och söta smaker i vinet. Förstärks av mötet med icke smaksatta umamirika råvaror.  Förstärks av kryddhettan i maträtten. Mildras av kombinationen salt och syra, liksom feta konsistenser i maträtten.

KRYDDHETTA I MATEN

Förstärks av beska smaker och strävhet i vinet. Mildras genom smaksättning med syra samt feta konsistenser och protein i maträtten.

FETA OCH KRÄMIGA KONSISTENSER I MATRÄTTEN

Bäddar in och mildrar därigenom upplevelsen av strävhet och beska smaker i vinet. Gifter sig fint med fruktighet, sötma och syra i vinet.